فهرست مطالب
کیسه کلستومی در واقع یک کیسه پلاستیکی است که بهمنظور جمعآوری مواد زائد بدن از استوما مورد استفاده قرار میگیرد. برای آن دسته از افرادی که نمیدانند، باید بگوییم که استوما، یک سوراخ در سطح شکم است که روده بزرگ یا روده کوچک بهوسیله آن به بیرون از بدن آورده میشود. هدف ما از نوشتن این مقاله معرفی کیسه کلستومی و بررسی نحوه نصب آن است؛ پس اگر میخواهید در مورد این موضوع اطلاعات کاملی را به دست آورید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
کیسه کلستومی چیست؟
کیسه کولوستومی که یک کیسه پلاستیکی است، مواد زائد بدن را از دستگاه گوارش توسط سوراخی در دیواره شکم (استوما) جمعآوری میکند. پزشکان بعد از انجام عمل کولوستومی، کیسه ای را به استوما وصل میکنند. در طول کولوستومی، جراح بخشی از روده بزرگ فرد را از طریق استوما بیرون میآورد. در واقع کیسه کلستومی به این منظور نصب میشود که مواد زائد بدن هنگام عبور از روده را جمع آوری کند.
شاید این سوال در ذهنتان به وجود آمده باشد که کیسه کلستومی برای چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افراد معمولا به دلیل آسیب، بیماری یا مشکلات دیگری در قسمت تحتانی روده به کولوستومی احتیاج پیدا میکنند. کلستومی در برخی موارد موقتی است؛ اما در شرایط دیگری مثل برداشتن کولون به دلیل سرطان کولون، احتمال دائمی بودن کولوستومی وجود دارد.
انواع کیسه کلستومی
کیسه کلستومی انواع مختلفی داشته که هریک از آنها ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. در ادامه به بررسی انواع کیسه کلستومی میپردازیم.
بیشتر بخوانید: خواص کینوا برای دیابت
کیسه کلستومی یک تکه
از رایجترین کیسههای کلستومی، نوع یک تکه آن است. این کیسهها از مانع پوستی و کیسه جمع آوری برخوردار هستند که بهصورت یکپارچه به هم متصل شده اند. از جمله دلایل محبوبیت کیسههای یک تکه میتوان به استفاده و تعویض آسان آنها اشاره کرد. کیسههای یک تکه برای افرادی که از نظر ظاهری حساس هستند، بسیار مناسب است؛ زیرا معمولاً از روی لباس قابل مشاهده نخواهند بود. این نوع از کیسههای کلستومی، در اندازهها و اشکال مختلفی تولید میشوند، از این رو میتوانند با نیازهای هر فرد، متناسب باشند. لازم به ذکر است که کیسههای یک تکه از کیسههای دو تکه گران تر بوده و تعویض مکرر آنها نیز میتواند موجب ایجاد حساسیت پوستی شود.
بیشتر بخوانید: بهترین پماد برای زخم بستر
کیسه های کلستومی دو تکه
از دیگر انواع کیسههای کلستومی، نوع دوتکه آن است که شامل مانع پوستی و کیسه جمعآوری جداگانه میشوند. این کیسهها از انعطاف پذیری بیشتری برای تنظیم اندازه و شکل کیسه جمع آوری برخوردار هستند. این کیسهها معمولاً به افرادی توصیه میشود که پوست حساستری دارند. توجه داشته باشید تعویض کمتر کیسههای دوتکه به کاهش حساسیت پوستی کمک میکند. علاوه بر این کیسههای دو تکه به صورت جداگانه تعویض میشوند، بنابراین تعویض آنها آسانتر خواهد بود. این نوع کیسهها معمولاً از کیسههای یک تکه ارزانتر هستند. لازم به ذکر است که نوع بزرگتر کیسههای دوتکه معمولا از روی لباس قابل مشاهده خواهد بود.
بیشتر بخوانید: آیا خرما برای دیابت مفید است یا مضر؟ حقیقت را بدانید
کیسه های کلستومی با شیر تخلیه
کیسه کلستومی با شیر تخلیه، کیسهای پلاستیکی است که بهمنظور جمعآوری مواد زائد از استوما مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله مزیتهای این کیسهها این است که میتوانند چند بار استفاده شوند، به این صورت که پس از شستشو، مجدداً مورد استفاده قرار میگیرند. همانطور که گفتیم، این کیسههای قابل شستشو بوده و چند بار مصرف هستند، از این رو باعث صرفهجویی در هزینه میشوند. علاوه بر این، کیسههایی که از قابلیت شستشو برخوردار هستند، راحتی کمتری نسبت به کیسههای یکبار مصرف دارند.
کیسه کلستومی ته بسته
کیسه کلستومی ته بسته یک گزینه ایدئال برای افرادیست که مشغله زیادی داشته و نمیتوانند بهصورت مرتب کیسه کلستومی را تعویض کنند. این کیسهها قابلیت استفاده تا چند روز را دارند، بنابراین میتوان گفت که استفاده از کیسه کلستومی ته بسته، باعث صرفهجویی در زمان و همچنین افزایش راحتی میشود. علاوه بر این، دریچه تخلیه این نوع کیسهها، به افراد این امکان را میدهد که بر دفع مواد دفعی خود کنترل بیشتری داشته باشند.
کیسه کلستومی قابل برش
کیسه قابل برش از دیگر انواع کیسه کلستومی محسوب میشود که بهترین گزینه برای افرادی است که میخواهند مطمئن شوند که کیسه کاملا با اندازه استوما آنها مطابقت دارد. این کیسهها یک لبه برشخورده دارند که میتوان آن را بهمنظور مطابقت با اندازه استوما برش زد. کیسه کلستومی قابل برش را میتوان برای چندین استوما مورد استفاده قرار داد، بنابراین میتواند موجب صرفهجویی در هزینه شود.
بیشتر بخوانید: سنسور پایش مداوم قند خون چیست؟
کیسه کلستومی شفاف و مات
کیسههای کلستومی شفاف این امکان را به افراد میدهند تا پر و یا خالی بودن کیسه، بهراحتی تشخیص داده شود. این نوع از کیسهها اغلب پس از عمل جراحی و بهمنظور کنترل و بررسی میزان مواد دفعی، مورداستفاده قرار میگیرند. کیسه کلستومی شفاف یک گزینه مناسب برای افرادی که زمان زیادی روی صندلی چرخدار و یا روی تخت بیمارستان بستری هستند، بهحساب میآید. کیسههای مات هم همانطور که از نامشان پیداست، مواد داخل کیسه را به طور کامل مخفی میکنند. این قابلیت برای افرادی که مایل به حفظ حریم خصوصی خود هستند، بسیار مهم است. جالب است بدانید که این نوع از کیسههای کلستومی، مورد استقبال بسیاری از کاربران استوما قرار گرفتهاند.
ویژگی کیسه کلستومی
پیشتر با انواع کیسه کلستومی آشنا شدیم، حال نوبت به بررسی برخی از ویژگی مهم این کیسه ها میرسد.
نوع
کیسههای کلستومی به طور کلی یک تکه و یا دو تکه هستند. کیسههای یک تکه از یک مانع پوستی و یک کیسه جمعآوری تشکیل شده اند که به هم متصل میشوند. کیسههای دو تکه هم از یک مانع پوستی و یک کیسه جمعآوری تشکیل میشوند که به صورت جداگانه به هم متصل میشوند.
اندازه
کیسههای کلستومی در اندازههای مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند تا متناسب با اندازه استوما باشند.
رنگ
رنگ کیسههای کلستومی، شفاف و مات است. درون کیسههای شفاف به راحتی قابل مشاهده بوده و کیسههای مات نیز مواد دفعی را پنهان میکنند.
نوع اتصال
اتصال کیسههای کلستومی به استوما، به دو صورت چسبی و مکانیکی انجام میشود. کیسههای چسبی بهوسیله یک چسب به استوما متصل میشوند، اتصال کیسههای مکانیکی نیز با یک سیستم قفل به استوما صورت میگیرد.
قابلیت شستشو
برخی از کیسههای کلستومی از قابلیت شستشو برخوردار بوده و میتوان آنها را برای چندین بار استفاده کرد. در ساخت کیسههایی با این قابلیت معمولاً از مواد بادوامتری استفاده میشود.
قابلیت تخلیه
برخی از کیسههای کلستومی یک دریچه تخلیه دارند که از آن برای تخلیه مواد دفعی بدون نیاز به تعویض کیسه استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه چربی خون میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد
نحوه نصب کیسه کلستومی
قبل از آشنایی با نحوه نصب کیسه کلستومی، لازم است بدانید که کیسه کلستومی از دو قسمت اصلی تشکیل میشود که شامل مانع پوستی و کیسه جمعآوری است.
- مانع پوستی: مانع پوستی یکلایه نازک از مواد ضد حساسیت است که وظیفه محافظت از پوست اطراف استوما را برعهده دارد.
- کیسه جمعآوری: کیسه جمعآوری، کیسهای پلاستیکی است که وظیفه جمعآوری مواد زائد را برعهده دارد.
بهطورکلی برای استفاده از کیسه کلستومی، مراحلی وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
در اولین مرحله باید پوست اطراف استوما را به طور کامل با آب و صابون شسته و خشک نمایید. سپس مانع پوستی را بر روی پوست اطراف استوما بچسبانید. بعد از انجام این مراحل نوبت به اتصال کیسه جمعآوری به مانع پوستی میرسد. توجه داشته باشید که کیسه کلستومی باید هر 4 تا 8 ساعت یک بار تعویض شود. در صورت پر شدن کیسه کلستومی و یا مشاهده قرمزی پوست در اطراف استوما به صورتی که تحریکشده یا دردناک باشد، بایستی کیسه کلستومی تعویض شود.
کلام آخر
کیسه کلستومی یک وسیله مهم و ضروری برای افراد مبتلا به کلستومی بهحساب میآید. این کیسهها به منظور جمع آوری مواد زائد از استوما استفاده میشوند. کیسه کلستومی علاوه بر کمک به حفظ بهداشت و جلوگیری از عفونت،از نشت مواد زائد به لباس یا بدن نیز جلوگیری میکند. دقت کنید که این کیسهها بایستی بهصورت منظم تعویض شوند تا بتوانند بهخوبی از پوست اطراف استوما محافظت کنند.
استفاده از کیسه کلستومی به افراد مبتلا به کلستومی این امکان را میدهد تا از یک زندگی عادی و فعالی برخوردار باشند. با استفاده از این کیسهها به راحتی میتوان به مدرسه، محل کار و… رفت. ما در این مقاله از سایت پیام دیابت سعی کردیم تا یک جواب کامل به این سوال که کیسه کلستومی چیست، بدهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
اگر به دنبال بهترین تجهیزات پزشکی و خرید محصولات دیابتی آنلاین هستید، پیام دیابت با ارائه بهترین خدمات در کنار شماست. همین حالا تماس بگیرید: 09399993878 و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید!
سوالات متداول
1-انواع کیسه کلستومی کدام اند؟
انواع کیسه کلستومی شامل کیسه کلستومی یک تکه، کیسه کلستومی دوتکه، کیسه کلستومی قابل تخلیه، کیسه کلستومی شفاف و کیسه کلستومی مات میشود.
2-عوارض جانبی کیسه کلستومی شامل چه مواردی میشود؟
کیسه کلستومی میتواند عوارضی مانند حساسیت پوستی، نشت و عفونت را به همراه داشته باشد.
3-آیا زندگی با کیسه کلستومی برای افراد دشوار است؟
زندگی با کیسه کلستومی قطعا چالشهایی را به همراه دارد، اما افراد مبتلا به کلستومی با آموزش و پشتیبانی مناسب، میتوانند یک زندگی عادی داشته باشند.