چربی خون تاثیر مستقیمی بر افزایش قند خون دارد که نتیجه این اتفاق می‌تواند به افزاش بیماری‌های قلبی و عروقی منجر شود.

چربی خون و دیابت جزو آن دسته از بیماری‌هایی به‌حساب می‌آیند که می‌توانند زندگی افراد را تحت تأثیر قرار داده و آنها را از داشتن یک زندگی معمولی دور کنند. لازم به ذکر است که بیماری چربی خون در افراد مبتلا به دیابت، بسیار شایع است. چربی خون و دیابت بر یکدیگر تأثیر گذاشته و خطرات و عوارض مهمی را برای بیمار به همراه خواهند داشت. هدف ما از نوشتن این مقاله بررسی رابطه چربی خون با قند خون است؛ پس اگر به هر کدام از این بیماری‌ها و یا به هر دوی آنها مبتلا هستید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

آشنایی با انواع چربی ‌های خون و شناخت تأثیرات آنها بر دیابت

به‌طورکلی دو نوع چربی با نام‌های تری‌گلیسیرید و کلسترول در بدن ما وجود دارد که هرکدام به نحوی بر میزان قند خون بدن تأثیر می‌گذارند. ما با همراه باشید تا در ادامه چگونگی افزایش قند خون توسط چربی خون را مورد بررسی قرار دهیم. 

 

تری گلیسیرید

تری گلیسیرید که یک نوع چربی ذخیره‌ای بدن محسوب می‌شود، به‌عنوان منبع انرژی مورداستفاده قرار می‌گیرد. افزایش سطح تری گلیسیرید در خون احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را به‌ویژه در افراد دیابتی که سطح قند خونشان کنترل نشده باشد، افزایش می‌دهد. 

 

کلسترول

LDL (کلسترول بد)

این نوع کلسترول در دیواره عروق خونی رسوب کرده و موجب تنگی یا انسداد آن‌ها می‌شود. توجه داشته باشید که بالا بودن سطح LDL، باعث افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.

 

HDL(کلسترول خوب)

 این نوع از چربی بدن، وظیفه پاک کردن رسوبات کلسترول از دیواره عروق و انتقال آن‌ها به کبد را برعهده دارد؛ بدین ترتیب باعث دفع آنها می‌شود. پایین‌بودن سطح HDL ریسک عوارض قلبی در افراد مبتلا به دیابت را افزایش می‌دهد. 

تصویری از تجمع چربی خون

چگونه چربی خون می‌تواند بر سطح قند خون تأثیر بگذارد 

رابطه چربی خون با قند خون جزو موارد مهم به‌حساب می‌آید. افرادی که مبتلا به دیابت هستند و چربی خون آن‌ها نیز کنترل نشده است، بیشتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی و عروقی قرار دارند. بالا بودن چربی خون و فشار خون، ریسک عوارض دیابت را افزایش می‌دهد. با توجه به این موضوع دانستیم که اندازه‌گیری چربی خون بسیار مهم است و باید در شرایطی مانند هنگام تشخیص دیابت، 

هر پنج سال یکبار (چنانچه چربی خون طبیعی باشد)، 4-12 هفته پس از شروع داروهای کاهش‌دهنده چربی خون و همچنین به صورت سالیانه( در هنگام مصرف داروهای کاهش‌دهنده چربی خون) انجام شود. 

 

چگونگی مدیریت چربی خون

حتماً این سؤال در ذهنتان به وجود آمده است که چگونه می‌توان چربی خون را مدیریت کرد. باید بگوییم که مدیریت چربی خون کار چندان دشواری نیست و تنها با رعایت چن مورد می‌توان به کنترل چربی خون کمک کرد. 

از مهمترین موارد مدیریت چربی خون عبارت است از:

 

1-اصلاح رژیم غذایی 

در این مورد فرد باید مصرف چربی‌های ترانس و اشباع مثل روغن‌های جامد، کره و خامه را کاهش دهد. برای کاهش جذب کلسترول از فیبر محلول که در جو دوسر، حبوبات و میوه‌ها موجود است، بهره ببرد و همچنین از استرول‌ها و استانول‌ها که در میوه‌ها و سبزیجات موجود بوده و موجب کاهش جذب کلسترول غذا می‌شود، استفاده نماید. 

 

2- فعالیت بدنی منظم

همانطور که می‌دانید، افرادی که به دیابت مبتلا هستند، بایستی انجام ورزش را به بخشی از برنامه روتین روزانه یا هفتگی خود تبدیل نمایند؛ این مسئله در مدیریت چربی خون نیز اهمیت دارد. ورزش منظم، اللخصوص 150 دقیقه در هفته، به کاهش تری‌گلیسیرید و افزایش HDL کمک قابل توجهی می‌کند. توصیه می‌شود که پس از غذا خوردن، حتما یک پياده‌روی کوتاه داشته باشید. 

 

3- کاهش وزن

 از جمله مهمترین مواردی که می‌تواند به مدیریت چربی خون کمک کند، کاهش وزن است. این امر در افراد مبتلا به اضافه وزن یا چاقی موجب بهبود حساسیت به انسولین و کاهش چربی خون آن‌ها می‌شود.

 

4- ترک دخانیات

مصرف دخانیات مانند سیگار و قلیان برای افراد مبتلا به چربی خون ممنوع است، زیرا باعث کاهش HDL و همچنین افزایش ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود.

 

5-استفاده از دارو

 یکی از ساده ترین راه‌های مدیریت چربی خون استفاده از داروهای کاهش‌دهنده چربی خون مانند استاتین‌ها است. این داروها در صورتی که توسط پزشک تجویز شده باشند، می‌توانند خطر عوارض قلبی را کاهش دهند. 

 

6-چربی خون را چک کنید

همانطور که مراقبت از قند خون برایتان مهم است، بایستی درکنار آن مراقب چربی خون خود نیز باشید. به طور معمول عدد LDL باید زیر 100 و عدد تری گلیسیرید زیر 150mg/dl باشد. توجه داشته باشید که عدد HDL نیز نباید به زیر 40 mg/dl برسد. بهتر است چربی خون، حداقل سالی یک‌بار چک شود؛ با این حال در این باره با پزشک خود مشورت نمایید. 

 تصویری از کنترل و درمان چربی خون

مصرف چه غذاهایی به کنترل چربی خون کمک می‌کند؟ 

غذاهایی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد، می‌توانند با کنترل چربی خون، کلسترول و تری گلیسیرید، به حفظ سلامتی و همچنین پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی کمک کنند. 

 

ماهی

 مصرف ماهی‌هایی که سرشار از امگا-3 هستند( ماهی ساردین و تن) را در لیست غذاهای خود قرار دهید؛ به افراد دیابتی توصیه می‌شود که حداقل 2 وعده در هفته، ماهی مصرف کنند. توجه داشته باشید که امگا-3 یک انتخاب خوب برای پیشگیری وکنترل بیماری‌های قلبی و عروقی به حساب می‌آید؛ روغن کلزا یا روغن بذر کتان نیز از امگا-3 زیادی برخوردار هستند.

 

میوه‌ ها و سبزیجات

میوه‌ها و سبزیجات، از چربی اشباع و کالری کمی برخوردار بوده و در عوض دارای فیبر بالایی هستند. این گروه غذایی علاوه بر کنترل وزن، به کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی نیز کمک می‌کند. به‌علاوه سرشار از مواد مغذی مانند ویتامین، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها نیز هستند.

 

آجیل

 مطالعات نشان داده است که آجیل مانند پسته و بادام از فیبر بالایی برخوردار بوده و در کنترل چربی خون و کاهش ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی بسیار مؤثر هستند. توصیه می‌شود که از آجیل‌های بدون نمک استفاده نمایید.

 تصویری از غذاهای مفید برای چربی خون

کلام آخر 

 رابطه چربی خون با قند خون این است که بیماری دیابت احتمال بالا رفتن کلسترول (چربی خون) را افزایش می‌دهد؛ همانطور که کنترل قند خون برای بهبود و درمان دیابت لازم است، بایستی مراقب کنترل چربی خون هم باشید. قند خون و چربی خون بالا معمولاً با هم رخ می‌دهند؛ اما کارهای بسیاری وجود دارد که می‌توانید برای مدیریت این دو انجام دهید؛ به‌عنوان‌مثال سبک زندگی‌تان را اصلاح کنید، آزمایش خون خود را طبق توصیه پزشک انجام دهید، چربی خونتان را در فواصل منظم چک کرده و در صورت تجویز پزشک دارو مصرف نمایید. ما در این مقاله سعی کردیم تا هر آنچه را که بایستی در مورد رابطه چربی خون با قند خون بدانید، به شما ارائه دهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. 

اگر به دنبال بهترین تجهیزات پزشکی و خرید محصولات دیابتی آنلاین هستید، پیام دیابت با ارائه بهترین خدمات در کنار شماست. همین حالا تماس بگیرید: 09399993878 و از مشاوره رایگان ما بهره‌مند شوید!

سوالات متداول 

1- اجزای اصلی چربی خون چیست؟

تری گلیسرید و کلسترول دو جز اصلی چربی خون به‌حساب می‌آیند که کلسترول دارای دو نوع ِ HDL یا چربی خوب و LDL یا چربی بد است.

2- آزمایش چربی خون باید چند وقت یکبار انجام شود؟

این امر معمولاً به نظر پزشک بستگی دارد، اما اغلب توصیه می‌شود که سالیانه انجام می‌شود.

3-چگونه می‌توان هم قند خون و هم چربی خون را مدیریت کرد؟ 

هر دوی این موارد را می‌توان با مصرف دارو و اصلاح سبک زندگی به بهترین شکل مدیریت کرد. 


نویسنده :
274 21:30:00 سه شنبه، 18 دی 1403




ثبت نظر جدید



نظر شما در مورد این مطلب :

دیگران را با نوشتن نظرات خود، برای خواندن این مطلب راهنمایی کنید.

لطفا پیش از ارسال نظر، خلاصه قوانین زیر را مطالعه کنید:

فارسی بنویسید و از کیبورد فارسی استفاده کنید. بهتر است از فضای خالی (Space) بیش‌از‌حدِ معمول، شکلک یا ایموجی استفاده نکنید و از کشیدن حروف یا کلمات با صفحه‌کلید بپرهیزید.

نظرات خود را براساس تجربه و استفاده‌ی عملی و با دقت به نکات فنی ارسال کنید؛ بدون تعصب، مزایا و معایب را بازگو کنید و بهتر است از ارسال نظرات چندکلمه‌‌ای خودداری کنید.

بهتر است در نظرات خود از تمرکز روی عناصر متغیر مثل قیمت، پرهیز کنید.

به کاربران و سایر اشخاص احترام بگذارید. پیام‌هایی که شامل محتوای توهین‌آمیز و کلمات نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

از ارسال لینک‌های سایت‌های دیگر و ارایه‌ی اطلاعات شخصی خودتان مثل شماره تماس، ایمیل و آی‌دی شبکه‌های اجتماعی پرهیز کنید.

در این قسمت میتوانید سفارشات خود را پیگیری کنید:
ضمانت اصالت و سلامت فیزیکی کالا
ارسال به سراسر کشور
پرداخت آنلاین با کارت های شتاب
امکان پرداخت در محل

در این قسمت میتوانید سفارشات خود را پیگیری کنید:

معرفی مرکز پیام دیابت 
  • با توجه به شیوع بیماری دیابت در ایران و با وجود مشکلات فراوان در این زمینه مرکزاطلاع رسانی پیام دیابت برای اولین بار در ایران اقدام به خدمات رسانی وسیع و گسترده ویژه افراد دیابتی نموده به گونه ای که این افراد بتوانند تمام خدمات و نیازهای خود را با بهترین کیفیت و کمترین قیمت در یک مکان متمرکز و گسترده در دسترس داشته باشند و علاوه بر آشنایی با محصولات مختلف بتوانند به راحتی آنها را سفارش دهند.

تماس با پیام دیابت

     آدرس:

    شعبه 1 شیراز میدان لیعصر روبروی درمانگاه شهید رضایی مجتمع سلمان طبقه همکف واحد 11

    شعبه 2  معالی آباد بین خلبانان و دوستان نبش کوچه 17 مجتمع نغمه

    •           پشتیبانی         09399993878
    •            09176080313           مدیریت
تمام حقوق مادی و معنوی برای وب سایت مرکز اطلاع رسانی پیام دیابت محفوظ است. 1396 - 1401