فهرست مطالب
خرما از جمله میوههای محبوب و غنی از مواد مغذی و ویتامینها بهحساب میآید که مصرف آن برای تمامی سنین توصیه میشود. همانطور که میدانید طعم این میوه، شیرین است، بنابراین میتواند یک جایگزین مناسب برای قند و شکر باشد، زیرا شیرینی آن طبیعی بوده و ضرری ندارد. اما سوالاتی که ممکن است برای افراد به ویژه دیابتی ها، به وجود آمده باشد، این است که آیا خرما قند خون را بالا میبرد؟ و یا اینکه خرما برای دیابت خوبه یا نه؟ با ما همراه باشید تا در ادامه پاسخ این سؤالات را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
اهمیت رژیم غذایی در افراد دیابتی
مدیریت درست دیابت، نیازمند رعایت رژیم غذایی مناسب است. انتخاب درست غذاها و همچنین محدود کردن مصرف مواد غذایی ناسالم میتواند به افراد دیابتی کمک کند تا سطح قند خون خود را به بهتر شکل، کنترل نمایند. اگر جزو افراد مبتلا به دیابت هستید و قصد افزایش سلامت خود را دارید، بایستی رژیم غذاییتان سرشار از سبزیجات، میوهها، پروتئینهای سالم و همچنین کربوهیدراتهای کنترل شده، باشد. به طور کلی کربوهیدراتها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند که عبارت است از: قندی و نشاستهای. هر دو نوع کربوهیدرات میتوانند موجب افزایش سطح قند خون شوند، اما با کمکِ مدیریت مناسب میتوانند در رژیم غذایی متعادل نقش مهمی را ایفا نمایند. نوع و مقدار کربوهیدراتهایی که فرد مبتلا به دیابت مصرف میکند بایستی بر اساس سطح فعالیت، نوع داروهای مصرفی (مثل انسولین) و یا نیازهای فردی تنظیم گردد.
قند خرما
خرما جزو آن میوههایی است که به دلیل خواص فراوان و طعم شیرین و دلپذیرش، در اغلب نقاط جهان محبوبیت دارد. قند طبیعی موجود در این میوه، باعث شده تا در رژیم غذایی به عنوان یک جایگزین مناسب برای قند و شکر شناخته شود. خرما از نوعی قند طبیعی به نام فروکتوز تشکیل شده است که از جمله قندهای ساده یا مونوساکاریدها محسوب میشود. اغلب میوهها به طور طبیعی دارای فروکتوز هستند که برخلاف گلوکز، تاثیر کمتری بر افزایش سریع قند خون دارد. خرما علاوه بر فروکتوز، حاوی گلوکز نیز هست. ترکیب این دو قند در خرما، همراه با فیبرهای طبیعی موجود در آن، موجب میشود که قند خرما کم کم جذب بدن شود و در نتیجه سطح قند خون را بهصورت یکنواختتری افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: سنسور پایش مداوم قند خون چیست؟
شاخص گلیسمی خرما
شاخص گلیسمی (GI) یکی از مهمترین معیارهایی است که بایستی حتماً در هنگام بررسی مناسب بودن مصرف خرما برای افراد دیابتی، در نظر گرفته شود. شاخص گلیسمی در واقع تأثیر یک غذا بر سطح قند خون را نشان میدهد؛ سنجش این موضوع، کمک میکند تا از چگونگی تاثیر مصرف آن غذا بر قند خون مطلع شویم. به طور کلی میتوان گفت که شاخص گلیسمی یا GI عددی است که نشان میدهد یک غذا با چه سرعت و همچنین به چه میزانی سطح قند خون را افزایش میدهد. غذاهایی که شاخص گلیسمی آنها بالاتر باشد، سطح قند خون را بهسرعت افزایش میدهند؛ درحالیکه غذاهایی با شاخص گلیسمی پایینتر، سطح قند خون را بهتدریج و با سرعت کمتری افزایش میدهند.
برای شاخص گلیسمی پایین بایستی عدد زیر 55 باشد، برای شاخص متوسط نیز باید بین 56 تا 69 بوده و شاخص گلیسمی بالا نیز عدد 70 و بالاتر را نشان میدهد. بر اساس مطالعات انجام شده، دانستیم که میانگین شاخص گلیسمی خرما حدود 42 است. این مقدار یعنی اینکه خرما جزو غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین به حساب میآید. غذاهای که شاخص گلیسمی آنها پایین باشد، معمولاً از تأثیر کمتری بر افزایش ناگهانی سطح قند خون برخوردار هستند که این موضوع برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: چگونه چربی خون میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد
میزان مجاز مصرف خرما برای افراد مبتلا به دیابت
خرما یک میوه مغذی و خوشطعم است که به دلیل داشتن قند طبیعی و مواد مغذی فراوان، برای بیشتر افراد جذاب است. بااینحال، افرادی که به دیابت مبتلا هستند، بایستی مصرف آن را کنترل نمایند. توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه خرما برای افراد دیابتی، میتواند مشکلساز باشد، اما این مشکلات عمدتاً به دلیل محتوای کربوهیدرات خرما است، نه فقط قند طبیعی موجود در آن.
خوب است بدانید که کربوهیدراتها در بدن به قند و گلوکز تبدیل شده و میتوانند موجب افزایش سطح قند خون شوند. مدیریت میزان کربوهیدرات دریافتی برای افراد مبتلا به دیابت، بسیار حیاتی است تا سطح قند خون بهصورت مداوم کنترل گردد. خرما نیز یک منبع کربوهیدرات است که مصرف آن به تعادل نیاز دارد. بر اساس توصیه پزشکان و متخصصان تغذیه، افراد دیابتی بایستی روزانه حداکثر سه عدد خرما مصرف نمایند. حتماً از خود میپرسید که چرا این تعداد؟ در واقع مصرف این میزان خرما، به کنترل سطح قند خون کمک میکند و مانع از افزایش ناگهانی آن نیز میشود. با این حال، توجه داشته باشید که میزان دقیق مصرف خرما، بسته به شرایط فردی و سطح قند خون هر فرد متفاوت خواهد بود، بنابراین در این رابطه حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
بهترین زمان مصرف خرما
برای اینکه بتوانید از تمام فواید خرما بهره برده و همچنین خطرات احتمالی آن را کاهش دهید، بهتر است مصرف خرما را روزانه به سه نوبت مختلف تقسیم کنید. این امر کمک میکند تا سطح قند خون بهصورت یکنواختتری کنترل شود و از افزایش ناگهانی آن نیز جلوگیری خواهد شد. خوب است بدانید که با مصرف یک عدد خرما به همراه صبحانه، انرژی لازم برای شروع روز خود را فراهم کردهاید. علاوه بر این، مصرف یک عدد خرما بهعنوان میانوعده در اواسط روز، به تامین انرژی و قند مورد نیاز بدن کمک قابل توجهی کرده و از افت قند خون نیز جلوگیری میکند. یک عدد خرما را هم میتوانید بهعنوان عصرانه مصرف کنید، این کار کمک میکند تا سطح انرژی و قند خون شما تا زمان شام حفظ شود.
بیشتر بخوانید: دیابت بی مزه چیست؟ درمان دیابت بیمزه، علائم و نحوه تشخیص
بهترین خرما برای افراد مبتلا به دیابت
خرما جزو آن دسته از میوههای محبوب و مغذی به شمار میرود که دارای گونههای مختلفی است. هر یک از این گونهها ظاهر، رنگ، طعم و میزان قند و کالری متفاوتی دارند. بنابراین انتخاب خرمای مناسب برای افراد مبتلا به دیابت، بسیار مهم است؛ چرا که قند و کالری موجود در هر نوع خرما با دیگری متفاوت است. با ما همراه باشید تا در ادامه انواع خرما با کمترین میزان قند که برای افراد دیابتی مناسبتر هستند را به شما معرفی کنیم.
خرما مضافتی
یکی از پرمصرفترین و خوشمزه ترین انواع خرما در ایران، خرما مضافتی است. این خرما بافت نرمی داشته و طعم آن شیرین است. جالب است بدانید که این خرما با وجود شیرینی طبیعی، از میزان قند کمتری نسبت به برخی دیگر از انواع خرما برخوردار است. خرما ضیافتی میتواند برای افراد مبتلا به دیابت گزینهی مناسبی محسوب شود. این خرما موجب میشود تا افراد بدون بالارفتن سریع قند خون، از شیرینیهای طبیعی لذت ببرند.
خرما پیارم
از جمله انواع خرماهای مرغوب و لوکس که پوست نازک و طعمی خاص و دلچسب دارد، خرما پیارم است. این خرما قند نسبتاً بالایی دارد، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت چندان مناسب نیست. اگرچه خرما پیارم طعم بسیار مطلوبی دارد، اما افراد دیابتی باید در مصرف آن احتیاط کرده و مقدار مصرف آن را به حداقل برسانند.
خرما کبکاب
خرما کبکاب که از دیگر انواع خرماهای ایرانی محسوب میشود، بافت نرمی داشته و طعم آن شیرین و ملایم است. این خرما نیز مانند خرما مضافتی از میزان قند کمتری نسبت به انواع دیگر خرما، برخوردار است و میتواند در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت، یک جایگزین مناسب برای شیرینیها باشد.
خرما استعمران
یکی از پرطرفدارترین و خوشمزهترین انواع خرما در مناطق جنوبی ایران، خرما استعمران یا سایر است. این خرما بافت نیمهخشک داشته و طعم آن شیرین است. این خرما برای افراد دیابتی بسیار مناسب است، زیرا کمترین میزان قند را نسبت به برخی دیگر از انواع خرما دارد. افراد مبتلا به دیابت میتوانند با مصرف متعادل این خرما از خواص مغذی آن بهرهمند شوند.
خرما زاهدی
خرما زاهدی که با نام قصب نیز شناخته میشود، از جمله انواع خرماهای خشک و نیمهخشک بهحساب میآید که طعم شیرین و ملایمی دارد. مصرف این خرما به دلیل میزان قند و کالری پایین، برای افراد مبتلا به دیابت و همچنین کسانی که رژیم کاهش وزن دارند، توصیه میشود. افراد دیابتی میتوانند خرما زاهدی را بهعنوان یک میانوعده سالم و مغذی در رژیم غذایی خود بگنجانند.
بیشتر بخوانید: بهترین رژیم غذایی چربی خون چیست
کلام آخر
همانطور که میدانيد خرما حاوی فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است، بنابراین میتواند بهعنوان سالمترین و بهترین جایگزینِ قند و شکر فرآوری شده، معرفی شود. با این حال لازم است که در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید تا از افزایش وزن و همچنین مشکلات مربوط به قند خون جلوگیری نمایید. با توجه به نیازهای شخصی و مشاوره با پزشک تغذیه، میتوانید از خواص منحصر به فرد خرما بهرهمند شده و زندگی سالمتری داشته باشید. ما در این مقاله سعی کردیم تا جواب سوالاتی مانند آیا خرما قند خون را بالا میبرد؟ و اینکه آیا خرما برای دیابت خوب است؟ را بهصورت کامل به شما عزیزان ارائه دهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
اگر به دنبال بهترین تجهیزات پزشکی و خرید محصولات دیابتی آنلاین هستید، پیام دیابت با ارائه بهترین خدمات در کنار شماست. همین حالا تماس بگیرید: 09399993878 و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید!
سوالات متداول
1-چرا مصرف خرما بهتر از قند است؟
برخلاف شکر سفید که فقط کالری داشته و از هیچ ماده مغذی دیگری برخوردار نیست، خرما سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و همچنین فیبر است؛ بنابراین قطعاً مصرف خرما بهتر از قند است؛ زیرا استفاده از خرما به جای قند و شکر علاوه بر بهبود طعم غذا، فواید بسیاری هم برای سلامتی دارد.
2-کدام نوع از خرما کمترین میزان قند را دارد؟
خرما کبکاب و خرما زاهدی کمترین میزان قند را در بین انواع دیگر خرما داشته و برای افراد دیابتی بسیار مناسب هستند.
3-شاخص گلیسمی چیست؟
شاخص گلیسمی عددی است که نشان میدهد یک غذا با چه سرعت و به چه میزانی موجب افزایش سطح قند خون میشود.