فهرست مطالب
دیابت یک بیماری مزمن و آزاردهنده است که به مراقبت و مدیریت صحیح نیاز دارد. خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی های نوین در سالهای اخیر، به افراد مبتلا به دیابت کمک بسیاری کرده است تا بتوانند به بهترین نحو ممکن قند هایشان را مدیریت نمایند. از جمله این تکنولوژیها، سنسور پایش مداوم قند خون است که با نام CGM نیز شناخته میشود.
هدف ما از نوشتن این مقاله بررسی کاربرد، نحوه عملکرد و همچنین مزایایی سنسور پایش مداوم قند خون است، پس اگر قصد استفاده از این محصول منحصر به فرد را دارید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
سنسور پایش مداوم قند خون چیست؟
به جرات میتوان گفت که یکی از بهترین اختراعات بشر همین Continuous Glucose Monitorin یا سنسور پایش مداوم قند خون است که به صورت مداوم میزان قند موجود در مایع میانبافتی فرد دیابتی را اندازهگیری کرده و سپس به کاربر گزارش میدهد. جالب است بدانید که دستگاههای CGM برخلاف دستگاههای رایج (خانگی) اندازهگیری قند خون که با خونگیری از نوک انگشت و یا استفاده از نوارهای تست قند خون، عمل اندازه گیری را انجام میدهند؛میزان قند خون به صورت خودکار و بدون نیاز به خونگیری مداوم،در طول شبانه روز، پایش میکنند.
نحوه عملکرد سنسور پایش مداوم قند خون
این دستگاه متشکل از یک سنسور کوچک است که در زیر پوست قرار داده میشود. این سنسور به صورت مداوم در هر چند دقیقه، میزان قند مایع میان بافتی بدن را اندازهگیری و ذخیره میکند. سپس اطلاعات به دست آمده، توسط یک انتقال دهنده، به یک دستگاه گیرنده یا اپلیکیشن نصب شده بر روی موبایل هوشمند کاربر که به سنسور مربوط است، ارسال میشود.
از جمله مزیت های مهم CGM که دلیل اصلی محبوبیت آن نیز به حساب میآید، این است که کاربران میتوانند به صورت لحظهای، میزان قند خود را مشاهده کرده و همچنین از روند تغییرات آن در طول زمان مطلع شوند. جالب است بدانید که عموم سنسورهای CGM قابلیت ارسال آلارم دارند، این قابلیت بسیار کاربردی است، زیرا در صورتی که قند به محدودههای خطرناک (بالا یا پایین) برسد، به فرد هشدار داده میشود.
بیشتر بخوانید: ده مدل بهترین زیر نشیمنی طبی و ارگونومیک 1403
مزایای استفاده از سنسور پایش مداوم قند خون
استفاده از دستگاه CGM مزایایی بسیاری را به همراه دارد؛ با این حال ما سعی کردیم تا چند مورد از مهمترین مزایایی استفاده از سنسور پایش مداوم قند خون را شناسایی کرده و به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی آنها بپردازیم.
پایش مداوم و بدون وقفه
از جمله مهمترین مزایای CGM میتوان پایش مداوم قند را نام برد. این ویژگی به افراد کمک میکند تا تغییرات قند خود را در سریع ترین حالت ممکن، مشاهده و مدیریت نمایند.
کاهش تعداد دفعات خونگیری
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، برای استفاده از دستگاه سنسور پایش قند خون، نیازی به خونگیری مکرر نیست. این موضوع میتواند برای کودکانی که به دیابت مبتلا هستند و یا افرادی که از خونگیری مکرر هراس دارند، بسیار مفید باشد.
بهبود مدیریت دیابت
با استفاده از دستگاه CGM میتوانید از اطلاعات دقیق و لحظهای قند خون خود،آگاه شوید. این امر به کاربران کمک میکند تا تصمیم های درست و مناسب تری را در مورد سبک زندگی، تغذیه، فعالیتهای بدنی و دوز انسولین خود گرفته و در نتیجه به بهبود کنترل قند خون و کاهش نوسانات آن کمک کنند.
قابلیت ارسال به موقع آلارم
سنسور پایش مداوم قند خون، هنگامی که کاهش یا افزایش قند اتفاق بیفتد، به کاربر آلارمی ارسال میکند تا وی بتواند سریعاً اقدامات لازم را انجام دهد. این امر در حوزه پزشکی بسیار هوشمندانه تلقی شده است، زیرا میتواند از وقوع مشکلات جدی مثل هیپوگلیسمی (افت قند خون) و یا هیپرگلیسمی (افزایش قند خون) جلوگیری کند.
افزایش آگاهی و دانش کاربران
سنسور CGM، اطلاعات گرافیکی و همچنین تحلیلهای دقیقی را از روند تغییرات قند به کاربر ارائه میدهد. این اطلاعات به افراد کمک میکند تا از تاثیرات مواد غذایی، داروها، ورزش و غیره بر روی قند خون خود، آگاه تر شوند.
موارد استفاده و کاربردهای سنسور پایش مداوم قند خون
با توجه به اینکه استفاده از سنسور CGM، برای تمام افراد مبتلا به دیابت مفید است، اما این تکنولوژی در برخی از موارد خاص، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع 1: تغییرات هورمونی و سبک زندگی پویا در کودکان و نوجوانان باعث شده تا مدیریت دیابت در آنها بسیار پیچیده باشد. در چنین مواقعی CGM یا همان سنسور پایش مداوم قند خون به والدین کمک میکند تا به خوبی از وضعیت قند خون فرزندشان آگاه شده و همچنین بتوانند در مواقع ضروری، به موقع مداخله نمایند.
زنان باردار مبتلا به دیابت: همانطور که میدانید کنترل قند خون در دوران بارداری، بسیار حیاتی است. زنان باردار میتوانند با استفاده از سنسور پایش مداوم قند خون (CGM) از تغییرات قند خود در طول شبانه روز آگاه شده و با یک رژیم غذایی مناسب و مصرف درست داروها به بهترین نحو ممکن از خود و جنین شان مراقبت کنند.
افرادی که از هیپوگلیسمی خود آگاه نیستند: برخی از افراد دیابتی، قادر به تشخیص علائم هیپوگلیسمی نیستند. این وضعیت که به عنوان “هیپوگلیسمی ناآگاه” شناخته میشود، میتواند خطرات بسیاری را به همراه داشته. سنسور، CGM، با ارائه هشدارهای به موقع، به این افراد کمک میکند تا قبل از کاهش و یا افزایش شدید قند ، اقدامات لازم را انجام داده و از بروز خطرات جدی جلوگیری نمایند.
افرادی که قند خون ناپایدار دارند: سنسور پایش مداوم قند خون برای کسانی که قند شان از نوسانات زیادی برخوردار بوده و به راحتی قابل کنترل نیست، به عنوان یک ابزار حیاتی به حساب میآید. سنسور CGM این امکان را برای آنها فراهم میکند که تغییرات قند خون خود را پیگیری کرده و با انجام اقدامات مناسب به تثبیت وضعیت قند خون بدنشان کمک کنند.
ورزشکاران مبتلا به دیابت: خوب است بدانید که از جمله مواردی که میتواند تاثیر زیادی روی قند خون فرد داشته باشد، فعالیت بدنی است. سنسور CGM به ورزشکاران کمک میکنند تا از تاثیر فعالیتهای ورزشی مختلف بر روی تغییرات قندشان مطلع شده و اقدامات لازم را به منظور حفظ قند خود در محدوده هدف انجام دهند.
بیشتر بخوانید: چگونه چربی خون میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد
سنسور پایش مداوم قند خون چطور به کنترل دیابت کمک میکند؟
افراد دیابتی با استفاده از دستگاه پایش مداوم قند خون، میتوانند دید بهتری از الگوهای قند خود داشته و تصمیمات هوشمندانه تری را در مدیریت دیابت خود بگیرند. از جمله مهمترین مواردی که به کنترل و بهبود دیابت توسط CGM کمک میکنند، عبارت اند از:
تغذیه
با استفاده از سنسور پایش مداوم قند خون به راحتی میتوان تاثیر وعده های غذایی مختلف بر روی قند خون را مشاهده کرد. قطعا این اطلاعات برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم و کارآمد خواهد بود، زیرا کمک میکند تا فرد دیابتی رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کند که از نوسانات شدید قند جلوگیری شود.
پیشگیری از هیپوگلیسمی(کاهش قندخون) و هیپرگلیسمی(افزایش قندخون)
از دیگر مواردی که در هنگام استفاده از سنسور CGM موجب کنترل دیابت میشود، آلارم این دستگاه است. همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، آلارم سنسور پایش مداوم قند خون، کمک میکند تا از وقوع وضعیتهای خطرناک مانند هیپوگلیسمی یا هیپرگلیسمی جلوگیری شود. این هشدارها به کاربر این امکان را میدهد که واکنشی به موقع داشته باشد و در نتیجه قند خون خود را به محدودهی هدف بازگرداند.
ورزش و فعالیت های بدنی
کاربران میتوانند با استفاده از سنسور CGM، از تأثیر فعالیتهای ورزشی مختلف بر روی قند خونشان مطلع شوند. حتماً این سؤال در ذهن شما به وجود میآید که این امر چگونه میتواند به کنترل دیابت کمک کند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که این اطلاعات به افراد مبتلا به دیابت کمک میکند تا برنامههای ورزشی خود را طوری تنظیم کنند که از افت و یا افزایش ناگهانی قند جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: مدل بهترین گن لاغری برای شکم و پهلو چربی سوزی
محدودیت های سنسور پایش مداوم قند خون
سنسور CGM در کنار تمام مزیتهایی که دارد، از محدودیتهایی هم برخوردار است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
هزینه بالا
یکی از مهمترین محدودیتهای سنسور پایش مداوم قند خون، هزینه زیاد آنها است. با وجود این که برخی از بیمهها هزینههای مربوط به این دستگاهها را پوشش میدهند، اما این هزینهها میتواند برای بسیاری از افراد محدودکننده باشد.
نیاز به کالیبراسیون برخی از دستگاه ها
برخی از مدلهای CGM به کالیبراسیون نیاز دارند، یعنی باید یک یا دو بار در روز، عدد قند گرفته شده توسط دستگاههای خانگی سنجش قند خون (گلوکومتر) را وارد سنسور پایش مداوم قند خون کرد تا دقت آن حفظ شود. این فرایند میتواند برای برخی از کاربران مشکل ساز باشد.
کلام آخر
سنسور پایش مداوم قند یا همان CGM ها، ابزارهایی ارزشمند و نوآورانه برای مدیریت دیابت محسوب میشوند که به افراد دیابتی کمک میکنند تا کنترل بهتری روی قند خود داشته و همچنین از خطرات ناشی از نوسانات قند جلوگیری نمایند. با این حال، استفاده از این سنسورها بایستی با آگاهی کامل از نحوه عملکرد، مزایا و محدودیتهای آن صورت گیرد. افزایش آگاهی عمومی و کاهش هزینهها، کمک میکند تا افراد بیشتری در آینده بتوانند به این تکنولوژی دسترسی پیدا کرده و دیابت خود را بهترین شکل مدیریت نمایند. ما در این مقاله سعی کردیم تا هر آنچه را که بایستی در جوابِ سؤال سنسور قند خون چیست؟ بدانید، به شما ارائه دهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله از سایت پیام دیابت برای شما مفید بوده باشد.
اگر به دنبال بهترین تجهیزات پزشکی و خرید محصولات دیابتی آنلاین هستید، پیام دیابت با ارائه بهترین خدمات در کنار شماست. همین حالا تماس بگیرید: 09399993878 و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید!
سوالات متداول
1- چه چیزی میتواند دقت خوانش سنسور CGM را مختل کند؟
برخی از مواد شیمیایی مثل داروهای استامینوفن، ایبوپروفن، لیزینوپریل (Lisinopril)، ویتامین C و یا برخی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون مثل سطح بیلیروبین، کلسترول و کراتینین، میتوانند باعث ایجاد اختلال در دقت خوانش سیستم پایش مداوم قند خون شوند.
2-آیا در هنگام استفاده از سنسور میتوان ورزش کرد؟
ورزش کردن در هنگام استفاده از سنسور CGM مجاز است، اما توجه داشته باشید که تعریق زیاد یا تکانهای شدید میتواند موجب شل شدن چسب سنسور شود. شل شدن سنسور یا خارج شدن نوک سنسور از پوست نیز خوانشهای نادرست و یا از کار افتادن سنسور را به دنبال خواهد داشت.
3-سنسور پایش مداوم قند خون کجا نصب میشود؟
محل نصب سنسور CHM به سن، نوع و همچنین برند سنسور بستگی دارد. از رایجترین محلهایی که سنسور نصب میشود، میتوان به پشت بازو، روی شکم و بالای باسن اشاره کرد.