فهرست مطالب
کینوا یک دانه کوچک اما قدرتمند است که با نام ذرت طلایی اینکاها نیز شناخته میشود. این دانه به دلیل ارزش تغذیهای بالا و همچنین خواص سلامتبخش، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. جالب است بدانید که کینوا، اغلب بهعنوان غله طبقهبندی میشود؛ اما در حقیقت جزئی از خانواده چغندر و اسفناج است. کینوا یکی از بهترین انتخابها در رژیمهای غذایی سالم شناخته میشود، زیرا در ترکیبات مغذی آن پروتئین باکیفیت بالا، فیبر، ویتامینها و همچنین مواد معدنی وجود دارد. جالب است بدانید که این دانه از تمام 9 آمینواسید ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست، برخوردار است؛ بنابراین از جمله منابع کامل پروتئین بهحساب میآید. هدف ما از نوشتن این مقاله بررسی خواص کینوا برای دیابت است، پس اگر قصد مصرف این دانه ارزشمند و منحصربهفرد را دارید؛ تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
مواد غذایی مفید برای افراد مبتلا به دیابت
قبل از هر چیز، لازم است که دیابت مدیریت شود و یکی از شاخصههای اصلی این مدیریت: انتخاب مواد غذایی که بهصورت مؤثر بر سطح قند خون تأثیر میگذارند، است. کینوا یک ماده غذایی مناسب برای افراد دیابتی محسوب میشود، زیرا از شاخص گلیسمی پایینی برخوردار بوده و محتوای فیبر بالایی دارد که میتواند به تعادل سطوح قند خون کمک کرده و مانع از نوسانات ناگهانی قند خون شود. وجود این ویژگیها در کینوا موجب شده تا به یک گزینه ایدهآل برای افراد دیابتی تبدیل شود، چرا که مصرف غذاهایی که شاخص گلیسمی آنها پایین است، در مدیریت این بیماری بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بخوانید: آیا خرما برای دیابت مفید است یا مضر؟ حقیقت را بدانید
ترکیبات تغذیهای کینوا
فیبر بالای کینوا موجب شده تا این ماده غذایی در سراسر جهان شناخته شود. همانطور که میدانید وجود فیبر در هر ماده غذایی، باعث کاهش جذب گلوکز شده و در نتیجه به تنظیم سطح قند خون کمک میکند. این ویژگی برای افراد مبتلا به دیابت از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که کنترل سطح قند خون جزو مهمترین اهداف در مدیریت دیابت بهحساب میآید.
کینوا علاوه بر فیبر، منبع خوبی از پروتئین با کیفیت بالا نیز است که تمام آمینو اسیدهای ضروری بدن را در خود دارد. مصرف پروتئین باعث میشود تا زمان طولانی تری احساس سیری داشته باشید که این امر میتواند به مدیریت وزن کمک کند، مدیریت وزن نیز برای افراد دیابتی، بسیار مهم است. این دانه ارزشمند همچنین سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مهم مثل منیزیم، آهن، پتاسیم و بعضی از ویتامینهای گروه B است. این مواد مغذی میتوانند به حفظ سلامت کلی بدن کمک کرده و از عملکرد مناسب متابولیکی بدن پشتیبانی کنند.
بیشتر بخوانید: سنسور پایش مداوم قند خون چیست؟
تاثیر کینوا بر سطح قند خون
از جمله مهمترین خواص کینوا برای دیابت، تثبیت سطوح قند خون و همچنین کمک به مدیریت وزن است که در ادامه به بررسی دقیق آنها میپردازیم.
تثبیت سطح قند خون
فیبر موجود در این دانه، سرعت جذب گلوکز در دستگاه گوارش را کاهش داده و در نتیجه به تثبیت سطوح قند خون کمک بسیاری میکند. توجه داشته باشید که تثبیت سطح قند خون برای افراد مبتلا به دیابت حیاتی است، زیرا از نوسانات قند خون که میتواند برای دیابتیها خطرناک باشد، جلوگیری میکند.
کمک به مدیریت وزن
کینوآ غنی از ویتامینها و مواد معدنی است که با خوردن آن فرد برای مدت طولانی احساس سیری میکند. این امر موجب کاهش مصرف کلی کالری بدن شده که میتواند به مدیریت وزن کمک کند. وزن سالم یکی از کلیدهای مهم در مدیریت دیابت محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: چگونه چربی خون میتواند بر سطح قند خون تاثیر بگذارد
مقایسه کینوا با سایر غلات
1-کینوا در مقابل غلات پردازششده
کینوا میتواند برای افراد مبتلا به دیابت یک گزینه ایدهآل در مقایسه با غلات پردازششده مثل برنج سفید یا نان سفید، باشد. غلات پردازششده اغلب دارای شاخص گلیسمی بالاتری هستند و سریعتر موجب افزایش قند خون میشوند.
2-مزایای کینوا نسبت به سایر غلات کامل
کینوا به دلیل برخورداری از ترکیبات تغذیهای برتر و شاخص گلیسمی پایینتر، حتی در مقایسه با سایر غلات کامل مثل جو دوسر یا بلغور نیز میتواند گزینه بهتری به شمار آید. این دانه مغذی سرشار از فیبر و پروتئین است که به تقویت سلامت کلی و همچنین مدیریت بهتر دیابت کمک میکند.
گنجاندن کینوا در رژیم غذایی روزانه
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، افراد الل خصوص دیابتیها میتوانند نینوا را بهعنوان یک جایگزین سالم برای برنج سفید، پاستا یا دیگر غلات پردازش شده در وعدههای غذایی خود، مصرف نمايند. این دانه چندمنظوره را میتوان بهصورت پخته شده در سالادها، در صبحانه و یا حتی بهعنوان غذای اصلی مورداستفاده قرارداد. پیشنهاد ما این است که برای افزایش محتوای فیبر و پروتئین کینوآ آنها با سبزیها تازه، مغزهای سالم مثل گردو یا بادام و همچنین حبوبات ترکیب کنید. این ترکیبات علاوه بر افزایش ارزش تغذیهای ، موجب تنوع طعم نیز میشوند.
بیشتر بخوانید: دیابت بی مزه چیست؟ درمان دیابت بیمزه، علائم و نحوه تشخیص
ترکیب کینوا با سایر مواد غذایی
ترکیب کینوا با برخی از مواد غذایی مفید موجب میشود تا افراد دیابتی راحتتر بتوانند سطح قند خون خود را کنترل نمایند. بهعنوانمثال این دانه را میتوان با منابع پروتئینی مانند مرغ، ماهی یا پروتئینهای گیاهی مثل توفم ترکیب کرد. این ترکیبات علاوه بر اینکه به تأمین پروتئین کافی کمک میکنند، باعث تعادل سطح قند خون نیز میشوند. به افراد دیابتی توصیه میشود که حتماً نینوا را به سالادهای میوه یا سبزیجات اضافه کنند، زیرا این امر به افزایش فیبر و مواد مغذی کمک میکند. مصرف این ترکیبات علاوه بر کنترل قند خون، به تأمین ویتامینها و مواد معدنی ضروری بدن نیز کمک میکند.
فواید کینوا مهمترین خواص کینوآ برای سلامتی
تنها مختص افراد دیابتی نیست. شما میتوانید با وارد کردن این دانه مفید به لیست غذایی رژیم روزانه خود، از خواص شگفت انگیز آن بهرهمند شوید. با ما همراه باشید تا در ادامه مهمترین فواید کینوا را مورد بررسی قرار دهیم.
-کینوا حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هایی است که از خواص ضد سرطانی برخوردار هستند. خوب است بدانید که کینوا علاوه بر کاهش التهاب، به سلامت سلولهای بدن نیز کمک کرده و مانع از بروز سرطان کبد و دهانه رحم میشود.
-این دانه سرشار از فیبر است که یک ماده مغذی حیاتی بهمنظور هضم سالم غذا به شمار میرود. لازم به ذکر است که مصرف کینوا موجب افزایش رشد باکتریهای سالم را در میکروبیوم روده شده و باعث بهبود فرایند هضم و همچنین سلامت سیستم گوارشی بدن میشود.
-کینوا حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است که به کاهش سطح کلسترول بد(LDL) که روی دیواره رگها جمع شده و جریان خون را مسدود میکنند، کمک میکند. با توجه به این امر میتوان گفت که مصرف کینوا از بروز بیماریهای قلبی نیز جلوگیری میکند.
-کینوا فاقد گلوتن است، بنابراین برای بیماران سلیاکی که به گلوتن حساسیت دارند، یک گزینه عالی و مفید بهحساب میآید.
-این دانه دارای تمام 9 آمینو اسید ضروری نیز است. بنابراین میتوان آن را به عنوان یک پروتئین کامل معرفی کرد که می تواند برای عضله سازی و همچنین ترمیم بافت های ماهیچه ای به بدنسازان کمک کند.
بیشتر بخوانید: بهترین گن لاغری بعد از زایمان 1403
طرز پخت کینوا به جای برنج
کینوا پخت بسیار ساده و راحتی داشته و نسبت به برنج زمان بسیار کمتری را از شما میگیرد. طرز پخت کینوا به این صورت است که بهازای هر یک فنجان کینوا، 1.5 فنجان آب را درون قابلمه مورد نظر میریزیم. ابتدا بایستی کینوا به مدت 30 ثانیه با آب سرد شسته شود تا تلخی آن کاملا از بین برود. در مرحله بعد کینوا را به قابلمهای که در آن آب ریختیم، اضافه کرده و ترکیب میکنیم؛ حالا روی شعله قرار میدهیم تا به جوش بیاید. در این قسمت باید در قابلمه را گذاشته و حرارت را کمی ملایمتر کنیم. بعد از گذشت 15 دقیقه قابلمه را از روی حرارت برداشته و اجازه میدهیم تا 10 دقیقه دیگر درب روی آن بماند. حالا کینوای ما کاملا مغز پخت شده و آماده سرو است.
کلام آخر
همانطور که میدانید مصرف برنج یک عرف در بین ایرانیان است. اما متأسفانه افراد مبتلا به دیابت باید تا جایی که میتوانند، مصرف آن را محدود نمایند. خواص کینوا برای دیابت بسیار زیاد است و میتواند مناسبترین جایگزین برای برنج باشد. این دانه پرخاصیت در مقایسه با سایر غلات از شاخص گلیسمی پایین تری برخوردار بوده و یک منبع غنی از مواد مغذی ضروری برای بدن بهحساب میآید. کینوا یکی از مغذی ترین مواد غذایی برای بیماران دیابتی محسوب میشود زیرا حاوی مقادیر بسیاری از مواد معدنی و ویتامینهای حیاتی مانند منیزیم، آهن، کلسیم، فسفر، پروتئین و همچنین فیبر است.
ما در این مقاله از سایت پیام دیابت سعی کردیم تا هر آنچه را که بایستی در مورد خواص کینوا برای دیابت بدانید، به شما ارائه دهیم. امیدواریم که مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
اگر به دنبال بهترین تجهیزات پزشکی و خرید محصولات دیابتی آنلاین هستید، پیام دیابت با ارائه بهترین خدمات در کنار شماست. همین حالا تماس بگیرید: 09399993878 و از مشاوره رایگان ما بهرهمند شوید!
سوالات متداول
1-چرا توصیه میشود که دیابتی ها به جای برنج از کینوا استفاده کنند؟
به دلیل اینکه کینوا از شاخص گلیسمی پایینتری برخوردار بوده و مقادیر پروتئین و فیبر بالاتری دارد ، بنابراین انتخاب سالمتری بهحساب میآید.
2-چرا کینوا به عنوان یک غلات کامل شناخته میشود؟
کینوا یک غلات کامل بهحساب میآید؛ زیرا سرشار از فیبر، پروتئین، کربوهیدرات، ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها است.
3-فواید مصرف کینوا چیست؟
مصرف کینوا فواید بسیاری دارد. کینوا نه تنها به مدیریت قند خون کمک میکند؛ بلکه از مقادیر زیادی آنتی اکسیدان نیز برخوردار است که به کاهش عوارض بیماری دیابت مثل بیماری های چشمی دیابتی، بیماری قلبی و بیماری های کلیوی نیز کمک می کند.